Iris Wilmink fietst voor Ketting van Ballonnen

STOKKUM – Vierentwintig jongeren fietsten 660 kilometer langs 7 kinderoncologische ziekenhuizen in Nederland. Zij deelden allen de ervaring met kanker. De één overwon de ziekte, de ander verloor zijn broer of zus. De 19-jarige Stokkumse Iris Wilmink fietste mee. Zij kreeg op 16-jarige leeftijd de diagnose non-hodgkin, lymfklierkanker. Na zware chemokuren en een lange ziekenhuisopname werd Iris schoon verklaard. De fietstocht heeft een onuitwisbare indruk bij haar achtergelaten.

Foto: Iris Spaink

Van 11 tot en met 19 augustus hield het VOKK, vereniging ouders, kinderen en kanker, voor de vijfde keer de fietstocht Ketting van Ballonnen. Het bezoek van de jongeren aan kinderoncologische centra geven de zieke kinderen, hun ouders, broers en zussen hoop. Zij zijn het levende bewijs dat er leven is na kinderkanker. Iris Wilmink bezocht tijdens de fietstocht het ziekenhuis waar zij zelf destijds behandeld is, het UMCN in Nijmegen. “Het was niet moeilijk, maar fijn”, omschrijft Iris haar bezoek aan het ziekenhuis. Verpleegsters die haar destijds begeleidde, verzorgden nu de rondleiding voor Ketting van Ballonnen. In het ziekenhuis bezocht Iris een meisje die dezelfde ziekte heeft en ook dezelfde complicaties kent als Iris. “Ik gaf haar mijn Ketting van Ballonnen-armband. Hoewel zij niet kon praten, zag ik in haar ogen dat zij er blij mee was.” Tijd om haar gevoelens tot haar door te laten dringen was er niet. Ketting van Ballonnen is een aaneenschakeling van bijzondere momenten. Voor hun gevoel hadden de deelnemers geen tel rust, maar tijdens de kilometerslange fietstocht konden zij twee aan twee hun ervaringen en gevoelens delen. Iris: ,,In een korte tijd zijn wij een hele hechte groep geworden. Ik heb er hele fijne vriendschappen aan overgehouden.’’ Meedoen aan de Ketting van Ballonnen was een grote wens van Iris. Zij las er jaren geleden over in Lef, het magazine van VOKK. De fietstocht wordt eens in de vijf jaar georganiseerd. Er kunnen slechts een beperkt aantal jongeren meefietsen. Iris was verheugd toen zij hoorde dat zij mee mocht. De stichting VOKK is van grote steun geweest voor Iris. Tijdens haar ziekte heeft zij een Kanjerketting gekregen. Bij iedere behandeling, opname, goede of slechte dag ontving zij een unieke kraal. Groene kralen voor een slechte dag en roze kralen voor een goede dag. Nu laat de meterslange gekleurde ketting zien hoe haar ziekteproces is verlopen. Iris: ,,Geen ketting is hetzelfde, dat maakt de Kanjerketting zo bijzonder. Ik kan mij niet alles meer herinneren, maar dankzij de ketting weet ik wat er is gebeurd.’’ Naast de Kanjerketting heeft Iris ook een mentor gekregen via het VOKK. Een mentor is iemand die nagenoeg hetzelfde heeft meegemaakt als zijzelf. Tim, de mentor van Iris, kwam wekelijks op bezoek. Zijn enthousiasme en hulp steunde haar in haar strijd tegen kanker. Tim liet zien dat er een leven na kanker kan zijn. Op de vraag of Iris zelf ook men- tor wil worden, antwoord zij zonder twijfel volmondig ,,ja’’. De fietstocht Ketting van Ballonnen heeft ruim 55.000 euro opgebracht. Nog steeds kunnen mensen sponsor worden. Met het geld ondersteunt stichting.

Meer informatie over het VOKK is te vinden op www.kettingvanballonnen.nl.

Het orginele artikel is te vinden op de website van Montferland Nieuws

Deel dit bericht

Meer updates

Wat een heerlijke nacht!

Ketting van Ballonnen | Dag #6 | 18 augustus De ene helft van de groep sliep in het Van Der Valk Hotel Noordwijk en de

Tegenwind

Ketting van Ballonnen | Dag #5 | 17 augustus Vanmorgen begon de dag meteen enthousiast, want oud-vrijwilligers Mieke & Kees Berg fietsten met ons mee.